Nyheter
Åpne søndager i juli

Sommeren 2021 holder vi åpent alle søndager i juli med slik tilbud: Kl. 12.00: Hagehistorisk vandring med eier og driver Ingeborg. Inngang kr 125,- per person. Kl. 12.00 - 16.00:

Les mer
Våre korona-tiltak

Vi har åpnet for utleie til private selskap fra sommeren av, men med dagens smittesituasjon er det forløpig ikke mulig å si hva som lar seg gjennomføre. Vi holder stengt inntil videre, og det er

Les mer
Våre nettverk og samarbeidspartnere

Vi er medlem i flere nettverk, både lokalt, regionalt og nasjonalt, - alle dyktige aktører i kulturbasert og landbruksbasert reiseliv. Små og store perler, vel verdt å besøke! Sveinh

Les mer

 

Historisk hage

 

Vi tar imot grupper etter avtale til hagehistorisk vandring. Enkeltbesøkende er hjertelig velkomne på våre åpne søndager i sommersesongen.
Ingeborg på Sveinhaug er kunsthistoriker og underviser i hagehistorie og hagerestaurering. Hun forteller om restaureringsprosessen og setter hagen inn i en større, hagehistorisk sammenheng.

 

Hus og hage danner alltid en helhet, og det er særlig tydelig her på Sveinhaug. Anlegget står i en europeisk villa-tradisjon, der plasseringen i landskapet og er så viktig.

 

Siden 2004 har vi jobbet med tilbakeføring av grøntanlegget, og har i tur og orden rekonstruert kjøkkenhage, frukthage, og reetaablert akser og fondmotiv i anlegget.

 

Nå har vi kommet til prydhagen, området nærmest huset. Denne er nå tilbakeført til sitt opprinnelige 1850-talls preg, typisk for tiden, med slyngende grusganger rundt grønne øyer av plen. Mest mulig av opprinnelig plantemateriale er beholdt; gressmatte, bærbusker, frukttrær og syrinlysthus. Mye var forsvunnet og måtte tilbakeføres; granhekk, roser og annen 1800-tallsbeplantning, – og fontene. Løk, blomstrende trær og busker er også kommet på plass.

 

Hagen drives økologisk, i likhet med kjøkkenhagen og gården forøvrig, som har vært Debiogodkjent siden 2003.

 

Priser
Hagehistorisk vandring, kr 125,-
Servering i Godværskafeen for grupper etter avtale.
Servering i Godværskafeen for enkeltbesøkende på åpne søndager i sommersesongen.

 

For bestilling og forespørsler, send mail til oss her

 


Restaureringsplan

 

 
Før restaurering

                                                                                                                                

Tilbakeføring av hagegangene fra 1850-tallshagen.

 

 Nylagte grusganger

 

 Nylagte 1850-talls bed