Nyheter
Glade utegriser

Våre dølagriser lever det beste griseliv. De går ut og inn som de vil mellom et stort halmbasseng og beite der de roter og spiser gress og røtter, slik griser skal.

Les mer
Kortreiste, økologiske grønnsaker

Gjennom mange år har vi dyrket økologisk til vårt eget kjøkken, og vi har lang erfaring med både dyrking og bruk av topp varer. Restauranter og butikker i 

Les mer
Våre nettverk og samarbeidspartnere

Vi er medlem i flere nettverk, både lokalt, regionalt og nasjonalt, - alle dyktige aktører i kulturbasert og landbruksbasert reiseliv. Små og store perler, vel verdt å besøke! Sveinh

Les mer

Dølagris, kompromissløst svinekjøtt

Våre Dølagriser ble slaktet nå i november, og vi har bare noen få individer.    

 

 

MYE AV KJØTTET ER NÅ UTSOLGT, BEKLAGER DET! 

 

Du kan fremdeles få
Kverna kjøtt, 4 x 1 pk a  ca 400 g. Kr 232,- (høy fettprosent - nydelig ekstra stekefett, eller til pølser o.a. charc.), 
Kamkoteletter, 2 pk. Kr 200,- per pk.  

Surret bogsteik m svor, ca 2 kg. Kr 218,- per kg. (Uendelige muligheter av langtidsstekt digg)
Knoke, 2 x 1pk, Kr 128,- per stykk. (Beste ertesuppa, eller eisbein)

 

Tørket salvie, bunt kr 50,-. Perfekt til svin.

Slaktet og pakket på Hafjell slakteri. Leveres frossent. Fritt levert i Ringsakerområdet og i Oslo etter avtale. 

 
 
ingeborg@sveinhauggard.no eller ring Ingeborg på 90938045.  

 

Om dølagrisen og vårt grisehold

 

 

Dølagrisen er en gammeltypisk norsk gris. Den har smaksrikt og marmorert kjøtt, og er noe mørkere enn hos den standardiserte grisen du ellers finner på det norske markedet. Fargen på kjøttet varierer med individene, og med forskjell i aktivitet og tilgang på variert fôr. Grisene våre går ut og inn som de vil, mellom et romslig halmbasseng og beite der de graver og spiser gress og røtter, akkurat slik griser skal. I tillegg får de økologisk kraftfôr og rikelig med urter og grønnsaker fra vår økologiske markedshage. Slik sett er de viktige i gårdens eget kretsløp.

 

I arbeidet med å bevare gamle husdyrraser, ble grisen glemt. – Nesten. Takket være de siste åtte purkene av sitt slag, noe nedfryst rånesæd fra 1970-tallet og et prosjekt på Maihaugen, ble denne gammeltypiske norske grisen reddet, og finnes nå i en håndfull besetninger som gjør et viktig avlsarbeid. Våre griser er født på Stor-Grov i Sør-Fron, der de bygger opp en avlsbesetning som lever hele sitt liv utendørs.

 

Ved å ta vare på gamle husdyrraser, tar vi vare på kvaliteter som har vært underordnet i det konvensjonelle avlsarbeidet.  Smak, kjøttfylde og marmorering er viktig. Gemytt likeså. Dølagrisen er rolig og tillitsfull og tar godt vare på ungene sine. Alle griser har behov for å rote i jorda etter mat, og dølagrisen har kraftig rygg og sterk lårmuskulatur. Den svarte fargen gjør at den ikke blir solbrent, og om vinteren får den tjukk, varm bust som gjør den hardfør og perfekt til utedrift. Det gir god dyrevelferd.

 

Dølagrisen ligner grisene vi hadde fram til 1950-årene, før den ble det mest innefôrede av alle husdyr. Siden den er sprek og aktiv, vokser den saktere. Du får kjøtt med rikere smak fra griser som har hatt et godt liv, samtidig som du bidrar til et kritisk avlsarbeid og en driftsform hvor mindre besetninger er mulig. Da kan vi også ta i bruk eksisterende bygninger og drive et mer holdbart og bærekraftig landbruk.

 

På Sveinhaug har vi drevet økologisk og Debio-godkjent i tjue år. Vi har fôret og stelt grisene våre i henhold til de gjeldende Debio-krav, men siden det finnes så få dølagrisbesetninger, var det ikke mulig å skaffe smågris fra en økologisk besetning. Derfor kan dessverre ikke grisene våre bli Debio-godkjent. Men dette vet ikke grisene, da. De har likefullt hatt et herlig griseliv.