Nyheter
Glade utegriser

Våre dølagriser lever det beste griseliv. De går ut og inn som de vil mellom et stort halmbasseng og beite der de roter og spiser gress og røtter, slik griser skal.

Les mer
Kortreiste, økologiske grønnsaker

Gjennom mange år har vi dyrket økologisk til vårt eget kjøkken, og vi har lang erfaring med både dyrking og bruk av topp varer. Restauranter og butikker i 

Les mer
Våre nettverk og samarbeidspartnere

Vi er medlem i flere nettverk, både lokalt, regionalt og nasjonalt, - alle dyktige aktører i kulturbasert og landbruksbasert reiseliv. Små og store perler, vel verdt å besøke! Sveinh

Les mer

 

Historisk hage

 

Velkommen til hagehistorisk vandring i vår nyrestaurerte prydhage fra 1850. Ingeborg på Sveinhaug  forteller om restaureringsprosessen og setter hagen inn i en større, hagehistorisk sammenheng. Hun er kunsthistoriker,  underviser i hagehistorie, skriver om hagehistorie, og jobber med  hagevern og restaurering av grønne kulturminner.     

 

Hus og hage danner alltid en helhet, og det er særlig tydelig her på Sveinhaug. Anlegget står i en europeisk villa-tradisjon, der plasseringen i landskapet og er så viktig.

 

Siden 2004 har vi jobbet med tilbakeføring av grøntanlegget, og har i tur og orden rekonstruert kjøkkenhage, frukthage, og re-etablert akser og fondmotiv i anlegget. Nå har vi endelig kommet til prydhagen, området nærmest huset. Denne er nå tilbakeført til sitt opprinnelige 1850-talls preg, typisk for tiden, med slyngende grusganger rundt grønne øyer av plen. Mest mulig av opprinnelig plantemateriale er beholdt; gressmatte, bærbusker, frukttrær og syrinlysthus. Mye var forsvunnet og måtte tilbakeføres og rekonstrueres; granhekk, roser og annen 1800-tallsbeplantning, – og fontene. Løk, blomstrende trær og busker er også kommet på plass.

 

Hagen drives økologisk, i likhet med kjøkkenhagen og gården forøvrig, som har vært Debiogodkjent siden 2003.

 

 

Inngang


Hagehistorisk vandring, kr 150,- per person. 
Servering i Godværskafeen for grupper etter avtale.

 For bestilling og forespørsler: ingeborg@sveinhauggard.no 

 

 


Restaureringsplan

 

 
Før restaurering

                                                                                                                                

Tilbakeføring av hagegangene fra 1850-tallshagen.

 

 Nylagte grusganger

 

 Nylagte 1850-talls bed

Planting av bærbusker