Nyheter
Våre nettverk og samarbeidspartnere

Vi er medlem i flere nettverk, både lokalt, regionalt og nasjonalt, - alle dyktige aktører i kulturbasert og landbruksbasert reiseliv. Små og store perler, vel verdt å besøke! Sveinh

Les mer

 

 Om oss

 

I 2008 åpnet Sveinhaug gård & historisk  pensjonat etter mer enn to års arbeid med restaurering og tilbakeføring av hovedbygningen. Frem til pandemien slo til, har vi tatt imot titusener av gjester, - i hovedbygningen, på Hagehistorisk marked, i Godværskafeen, hagebutikken og galleriet. Nå er det en ny generasjon som overtar og skal få drive gården på sin egen måte, slik jeg har drevet Sveinhaug på min.  

For meg har det vært et mål å finne tilbake til det komplette lystgårdsanlegget som ble bygget i 1850, med hus og hage, bruke det i nye sammenhenger, og formidle gleden ved å ta vare på kulturarven. Jeg ville skape et sted jeg selv kunne ha ønsket meg å være gjest, og ikke minst ville jeg finne en måte å drive Sveinhaug på, der jeg fikk brukt min egen faglige bakgrunn og det jeg ellers måtte ha av ferdigheter.  

 

Siden jeg jobber med, og brenner for, hager som kulturminner, skal jeg fortsatt  ta i mot grupper i den historiske hagen. Arbeidet med å tilbakeføre hagen startet i 2019, etter mange år med kildearbeid og dokumentasjon. Det unike seterfjøset i Ringsakerfjellet er også restaurert og til utleie.

 

 
 

 

  

 

 

Jeg har selv vokst opp på Sveinhaug med mor og far og fem søsken, og er femte generasjon på gården. Sjette generasjon, mine tre barn, fikk vokse opp med gjester i huset, og har lært seg å bli glad i folk og fest og mat og gode råvarer, – og har også fått lære seg å jobbe.  Vi har fått til dette sammen, og ikke minst har vi fått det til sammen med våre fabelaktige gjester, som har satt så pris på omgivelsene, maten og stemningen. Dere skulle bare visst hvor mye det har varmet og inspirert, – tusen takk for det!

 

Takk også for alle priser, utmerkelser og gode omtaler i løpet av disse årene; for Olavsrosa, for Den Nasjonale Kulturlandskapsprisen, for Ringsaker kommunes kulturpris, og for Europa Nostra Norges nominasjon til Europa Nostra Award. Det har vært fryktelig stas med alt sammen!

 

Beste hilsen
Ingeborg - fortsattt på Sveinhaug

 

Et lite utvalg hyggelige omtaler.
(Fra toppen; Bonytt, Norsk Ukeblad,  D2, og Toppen Bech på Visit Norway)